Γιατί τα χόμπι μας κάνουν καλό;

2016-10-24

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις είναι γεμάτος από άγχος που μπορεί να οδηγήσει στη μοναξιά, ακόμη και στην κατάθλιψη. H ζωή έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία 20-30 χρόνια και ένας καινούργιος ανθρωπότυπος έχει δημιουργηθεί, τον οποίο σίγουρα κανένας δεν φανταζόταν στο παρελθόν.

Ο άνθρωπος σήμερα δουλεύει περισσότερες ώρες από ποτέ, για να μπορέσει να έχει κάποια στοιχειώδη εισοδήματα και να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της εποχής. Αυτό επηρεάζει πάρα πολύ την ψυχολογία του και ενδέχεται να οδηγήσει σε μοναχικές προσωπικότητες.

Στα καλά νέα τώρα: Ο άνθρωπος διαθέτει άμυνες που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά εργαλεία στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ψυχολογία, αλλά και δομικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Μια από τις πιο ισχυρές άμυνες είναι τα χόμπι, οι δραστηριότητες με τις οποίες επιλέγουμε να περάσουμε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας, δημιουργικά.

Φυσικά αγχολυτικά

Στα χόμπι δεν κάνουμε πρωταθλητισμό, δεν μπαίνουμε σε ανούσιους ανταγωνισμούς και γνωρίζουμε πως αυτό που κάνουμε το πράττουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, για να αποφορτιστούμε και να χαλαρώσουμε. Όλα τα χόμπι, λοιπόν, επιτελούν αυτόν τον σκοπό. Από εκεί και πέρα, το καθένα ξεχωριστά έχει και άλλα, συμπληρωματικά οφέλη. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γυμναστική και τον χορό. Όλες οι σύγχρονες ψυχοθεραπείες ενθαρρύνουν και τις δύο παραπάνω δραστηριότητες, καθώς μέσω αυτών παράγεται αδρεναλίνη, μια ορμόνη που λειτουργεί ως φυσικό αγχολυτικό.

Πολύ χαλαρωτικό είναι φυσικά το διάβασμα, όπως και το να ακούμε μουσική.

Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, πάλι, αναδεικνύεται η δημιουργικότητά μας και η ικανότητα να αναμειγνύουμε ορισμένα υλικά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αίσθηση ότι αυτό που δημιουργήσαμε έχει ωραία γεύση βοηθά πολύ την ψυχολογία μας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με οποιαδήποτε δημιουργική απασχόληση, όπως οι διάφορες χειροτεχνίες ή και κατασκευές, για τις οποίες κάποιος επιστρατεύει τη φαντασία και την εφευρετικότητά του.

Κάθε δικό μας δημιούργημα λειτουργεί ευεργετικά για την ψυχολογία μας.

Άλλα χόμπι που μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό αγχολυτικό είναι η ζωγραφική και η κηπουρική. Στη ζωγραφική δεν είναι απαραίτητο να θεωρούμε τον εαυτό μας Picasso και, αν δεν πιάνει το χέρι μας, μπορούμε να κάνουμε αφηρημένα ή γεωμετρικά σχέδια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το art therapy κερδίζει διαρκώς πόντους στην εποχή μας.

Η κηπουρική, από την άλλη, απαιτεί φροντίδα, αγάπη, αφοσίωση και η ικανοποίηση που παίρνει ο ερασιτέχνης κηπουρός τη στιγμή που βλέπει το φυτό του να ανθίζει είναι πολύ μεγάλη. Μέσω αυτής της ενασχόλησης αναπτύσσεται το συναίσθημα και η εξωτερίκευσή του. Μαθαίνουμε να αφήνουμε λίγο χώρο για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό, θυμόμαστε ξανά πως -όπως και τα φυτά- τόσο εμείς όσο και οι αγαπημένοι μας έχουμε ανάγκη από φροντίδα και στοργή.

Έξτρα οφέλη

Η ενασχόληση με ένα χόμπι μας βοηθά να αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας, αλλά και να μπούμε σε ένα πρόγραμμα. Να ξεφύγουμε από την ανία, την τεμπελιά ή και την απομόνωση. Να έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα. Και, αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι αυτό στην εποχή μας, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος έχει κλειστεί σε ένα διαμέρισμα, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μπροστά του έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση!

Η ανθρώπινη επαφή, επίσης, λειτουργεί πολύ ψυχοθεραπευτικά και στην περίπτωση των ανθρώπων που, λόγω της κρίσης, έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Αυτό που υπήρχε παλιά στο μοντέλο των μεγάλων οικογενειών είναι αυτό που σήμερα έχει χαθεί. Όσο πιο κοινωνικά είναι τα χόμπι, τόσο ο άνθρωπος βγαίνει από τη μοναξιά και από την κατάθλιψη. Ζούμε μέρες παράξενες, κατά τις οποίες και μόνο η επαναληπτικότητα, που προϋποθέτουν τα χόμπι, μπορεί να κρατήσει τον άνθρωπο σε εγρήγορση. Όπως και να τον βοηθήσει να κατεβάσει έστω και για λίγο τον «διακόπτη» από τα άγχη της δουλειάς ή τη μοναξιά του.

Μια δημιουργική απασχόληση, λοιπόν, είναι σήμερα το καλύτερο φυσικό αγχολυτικό!